Puoluekokous 11.-12.6.2022, Mäntsälä

Uudenmaan piiri tarttui tänä keväänä haasteeseen ja päätettiin, että Mäntsälä voisi olla sopiva paikkakunta puoluekokoukselle tällä kertaa. Ylimääräiseen puoluekokoukseen oli tarvetta, jotta saisimme valittua puoluevaltuuskunnan.

Miksi ihmeessä Mäntsälään?

Puoluekokous järjestetään vuorotellen paikkakunnilla, joissa on aktiivista piiritoimintaa. Kun kokoustila oli etsinnässä, Mäntsälän kunnantalo osoittautui mainioksi paikaksi. Paikallistuntemuksesta kiitos kuuluu puolueen varapuheenjohtajalle Eeva Partaselle, joka on aktiivinen toimija Mäntsälän kunnassa. Tapahtuman järjestämisen näkökulmasta Mäntsälän kunnantalon valtuustosalissa oli tekniset vaatimukset, eli etäyhteyteen sekä striimaukseen soveltuvat nettiyhteydet sekä puhujien mikkipaikat, kohdillaan.

Feministinen puolue ei ole pelkästään helsinkiläinen ilmiö, vaan pyrkii vaikuttamaan koko maassa. Siksikin levittäytyminen esimerkiksi Uudenmaan pienempiin kuntiin oli enemmän kuin suotava ratkaisu Helsinki-keskeisyyden välttämiseksi.

Mäntsälän uutiset nosti puoluekokouksen lehdessään, ja ihan syystä: puoluekokoukset eivät ole tuttu näky Mäntsälässä. Puheenjohtaja Emilia Taskinen ja Uudenmaan piirin edustaja sekä puolueen 2. varapj Eeva Partanen pääsivät kertomaan toimittajalle lisää, mistä kokouksessa olikaan kysymys: Mäntsälän Uutiset

Kokouksen ohjelma ja sisältö

Ylimääräinen puoluekokous on sääntömääräinen kokous ja tällä kertaa poikkeuksellisesti kokoukseen kuului puoluevaltuuskunnan valinta. Tavallisesti puoluekokous järjestetään kahden vuoden välein parittomina vuosina, jolloin luottamuspaikat valitaan. Parillisina vuosina ylimääräistä puoluekokousta ei ole aina tarpeen järjestää, sillä puoluevaltuuskunnalle on valtuutettu sääntömääräiset vastuut.

On toki myös tärkeää ja tervetullutta, että pääsemme tapaamaan toisiamme säännöllisesti. Puolueen ollessa vielä jäsenmäärältään pieni, on positiivista, että puoluekokoukseen saavat osallistua kaikki jäsenet. Tällä kertaa puoluekokoukseen osallistui myös ensikertalaisia sekä puolueen uusimpia jäseniä.

Uudenmaan piirin puheenjohtajan Linnea Tuomisen sekä puolueen puheenjohtajan Emilia Taskisen avauspuheenvuorot käynnistivät tilaisuuden. Puoluevaltuuskunnan valinta vaati ennakkoon laaditun sääntömuutosehdotuksen vaaditusta jäsenmäärästä. Puoluekokouksen valmisteluja oltiin siis tehty hyvissä ajoin työvaliokunnan sekä puolueen hallituksen toimesta ja mahdollistettu näin mahdollisimman sujuva puoluekokous.

Toisena kokouspäivänä pidettiin useampi poliittinen puheenvuoro. Ne ovat edelleen nähtävissä puolueen Youtube – kanavalla. Puheenvuoroissa käsiteltiin niin kouluväkivaltaa, ilmastonmuutokseen reagoimista, vaaliliittoja, kasvimaitojen tarjoamista kouluissa ja päiväkodeissa, neuroepätyypillisten kohtaamista, varallisuuden rajoittamista kuin feminismiä kirosanana.

Konkreettisia ideoita jäsenten äänen ja osallistamisen puolesta myös keksittiin! Mahdollisuudesta kirjoittaa puolueen sosiaalisen mediaan ja blogiin kokemusasiantuntijana vähemmistön arjessa nimettömänä ja nimellä nähtiin mielekkäänä ja tabuja hälventävänä.

Aloitteista kriisi-lakikokonaisuutta sekä oikeudesta psykiatrin tapaamiseen psykiatrialla ja sosiaalitoimessa koskien päätettiin viedä eteenpäin ottamalla aiheet huomioon puolueen viestinnässä sekä tulevissa vaaliohjelmissa. Aloitteet seksityöstä sekä varhaiskasvatuksen resursoinnista hyväksyttiin sellaisenaan, mikä tarkoittaa, että kesäloman jälkeen puolueessa käynnistetään seksityöpoliittinen työryhmä. Varhaiskasvatuksen resursointia on tarkoitus korostaa vaaliohjelmissa sekä viestinnässä aiemmin mainittujen aloitteiden tavoin. Aloitteiden hyväksyminen tarkoittaa, että puolue on sitoutunut edistämään näitä asioita ja niiden näkymistä tavoitellaan myös eduskuntavaalityössä.

Puoluekokouksessa hyväksyttiin myös puolueen strategia, tilinpäätös 2021, toimintasuunnitelma 2022 sekä talousarvio. Työryhmissä työstettiin sitä, miten puolueen seuraavan viiden vuoden strategia näkyisi käytännön työssä. Pohdimme yhdessä, mitä olemme saavuttaneet lajien tasa-arvon, talouspolitiikan ja antirasismin saralla, kun katsomme puolueen tilaa vuonna 2027.

Iltaohjelma

Mäntsälän Kirsikkapuisto ei mitä todennäköisimmin ole koskaan ollut näin pinkki! Iltaohjelmamme sijoittui Kirsikkapuistoon Mäntsälän urheiluhallin ja jäähallin läheisyyteen. Pinkki ja iloinen seurueemme kiinnitti huomiota ja meiltä tultiinkin kyselemään, keitä olemme ja mitä ihmettä teemme Mäntsälässä. Grillailut, runonlausunta, poliittisten keskustelujen jatkot (ja samalla etkot toista kokouspäivää valmistellen), puistosalsa ja koirien rapsuttelu oli mitä mainioin tapa viettää kesäinen lauantai-ilta! Aurinko paistoi, eikä meidän tarvinnut hyödyntää sateen varalta tekemäämme tilavarausta. Säävaraus-tilanamme oli Mäntsälän Seurojentalo. Kyseinen rakennus on tunnettu synkästä historiastaan, Mäntsälän Kapinan osalta. Onneksi voimme tänä päivänä muuttaa historiaa ja tehdä turvallisempia muistoja erilaisiin rakennuksiin ja tiloihin!

Mitä parannettavaa?

Kunnantalolla oli tarjota melko puutteelliset esteettömyystiedot. Parhaiten tilojen esteettömyyden pääsi arvioimaan paikan päällä käymällä. Viime hetken järjestelymuutoksia koitui myös päällekkäisestä tilaisuudesta kunnantalon parkkipaikalla. Lopulta opimme enemmän esteettömistä kulkureiteistä niitä hyödyntämällä kaikkien osallistujien voimin.Tavoitteenamme on koota selkeä lista esteettömyystiedoista, joita jokaisesta vuokrattavasta tilasta olisi hyvä olla tarjolla, jotta voimme jatkossa järjestää puolueen toimesta entistä huomioivampia tapahtumia. Tämän listan aiomme toimittaa myös Mäntsälän kunnalle hyödynnettäväksi.

Puoluekokouksen mahdollistajat – kiitos timanttiselle tiimille!

Kiitos Feministinen puolue, Uudenmaan piiri, puoluekokouksen puheenjohtaja Miihkali Härkönen, sihteerit Nea-Maria Törmänen ja Pia Brandt, striimaus-tiimi Arthur Kallinen, etäyhteyshenkilö Jussi Hattara sekä Mäntsälän kunta.

Kohti eduskuntavaaleja 2023

Mäntsälän uutiset kertoi ensimmäisenä, että puolueen 2. varapuheenjohtaja Eeva Partanen aikoo asettua ehdolle eduskuntavaaleissa. Myös muita Uudenmaan, Helsingin, Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen ehdokkaita on jo tiedossa, näistä puolue tiedottaa eri kanavissaan elokuun aikana!

Erinomaista ja pinkkiä kesää kaikille <3

Kuva 1 – Puoluekokoukseen osallistujat ulkona amfiteatterilla

Kuva 2 – Kunnantalon valtuustosali

Kuva 3 – Kirsikkapuiston iltaohjelma

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *