Puhetta feministisestä maanpuolustuksesta SuomiAreenassa 14.7.2022

Voiko maanpuolustus olla feminististä?

SuomiAreenassa käytiin torstaina 14.7. keskustelua siitä, millainen maanpuolustus voi olla feminististä. Feministisen puolueen järjestämän keskustelun tarkoituksena oli laajentaa käsitystä maanpuolustuksen mahdollisista muodoista, näkökulmista, jotka jätetään julkisessa keskustelussa sivuun julkisesta keskustelusta ja haastaa nykymallin normeja. Puolueen puheenjohtajan Emilia Taskisen lisäksi lavalle nousivat Aseistakieltäytyjäliiton järjestökoordinaattori Jyry Virtanen sekä kokemusasiantuntijan näkökulmaa keskusteluun tuova Onni-Eemeli Arvola. Juontajana keskustelussa toimi Fem-R -järjestön aktiivi Hai Nguyen.

Millaisia puutteita nykyisessä mallissa sitten on?

Vaikka nykyinen malli pyrkii takaamaan onnistuneen maanpuolustuksen, se asettaa useat eri ihmisryhmät epätasa-arvoiseen asemaan. Näistä suurin ryhmä ovat juridiset miehet, joille kutsunnat sekä varusmies- tai siviilipalvelus ovat pakollisia. Myös aseistakieltäytyjien asema on heikko. Nykyinen malli painottaa militarismia ja aseellista turvaa, mikä antaa maanpuolustuksesta yksipuolisen näkökulma.“Turvallisuuden tavoittelun ei pitäisi tarkoittaa sitä, että lähdetään aseilla ja väkivallalla ratkaisemaan turvallisuusongelmia. Turvallisuus on paljon laajempi asia. Se, että keskitytään nimenomaan inhimmilliseen turvallisuuteen, yksilöiden turvallisuuteen ja ennaltaehkäistään konflikteja – meidän pitäisi nähdä ne ensimmäisinä askeleina maanpuolustuksessa”, Taskinen kommentoi, “Valitettavasti se [ensimmäinen askel] yhdistetään kuitenkin liian helposti asepalvelukseen.”

Keskustelun aihe ohjataan kutsuntoihin, jotka muuttuvat pakolliseksi myös naisille vuoteen 2026 mennessä. Tekeekö tämä mallista yhdenvertaisemman?

“Korjaa se [kutsuntojen ulottaminen naisiin] toisaalta sen puolen, että nyt ne [kutsunnat] ovat vaan miehille. Se tekee siitä sillä tavalla tasa-arvosemman. Kysymys on toki myöskin siinä, että pitäisikö niiden kutsuntojen olla pakolliset“, vastaa Onni-Eemeli Arvola.Jotain positiivista kutsuntojen laajentamisessakin kuitenkin on. Nimittäin läpinäkyvyyden ja avoimuuden runsas lisääntyminen. Kun kutsunnat on pidetty ainoastaa juridisille miehille, siellä jaettavaa tietoa on pantattu niiltä, joita kutsunnat eivät koske. Se, että uudistus vie maanpuolustusta yhdenvertaisempaan suuntaan päästämällä muita ihmisryhmiä tiedon äären ei kuitenkaan tarkoita sitä, että olisi tulossa feminististä.

Keskustelussa puhuttiin esimerkiksi vähemmistöön kuuluvien osallistumisesta maanpuolustukseen sekä heidän kokemastaan syjinnästä. Esille nostettiin myös sodan ja asevarustelun vaikutukset ilmastoon:

“Yksi asia mitä ainaki on hyvä tehdä tai josta on hyvä alottaa, on että ne [sodan vaikutukset ilmastoon] tuodaan esille. Kun käydään sotaa niin se yksi asia, jota ei ole saanu kertoa on kuinka paljon niitä päästöjä sota aiheuttaa ja kuinka paljon me kärsitään sen myötä sitten tulevaisuudessa. On mielenkiintosta miten maanpuolustus ja asevarustelu nähdään sellaisena toimialana, mitä ei tietyllä tapaaa saa kritisoida samoin kuin muita. Se on tosi kuvaavaa”, Aseistakieltäytyjäliiton Jyry Virtanen painottaa.“

Voiko maanpuolustus olla feminististä?” -keskustelun tallenne on nyt katsottavissa. 

https://www.youtube.com/embed/90TWgrPv-oY?wmode=opaque&enablejsapi=1

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *