Turvallisemman

tilan säännöt

Feministisen puolueen yhteisössä, tapahtumissa sekä alustoilla  on voimassa turvallisemman tilan säännöt. Säännöt ohjaavat käyttäytymään kunnioittavasti ja lempeästi itseämme ja toisiamme kohtaan.

1. Yhteiset arvot

Pyritään tekemään yhteisöstä mahdollisimman turvallinen kaikille sitoutumalla puolueen keskeisiin arvoihin; tasa-arvoon, yhdenvertaisuuteen ja ihmisoikeuksiin ja niiden toteuttamiseen käytännössä.


2. Vihasta vapaa alue

Pidetään yhdessä tämä yhteisö vapaana rasismista, seksismistä ja muusta vihapuheesta ja häirinnästä. Älä käytä loukkaavia ilmaisuja edes vitsillä. Kuuntele, jos toinen pyytää lopettamaan tai muuttamaan käytöstä.


3. Vältetään ennakkoluuloja

Pidä mielesi avoinna – älä oleta toisen sukupuolta, alkuperää, terveydentilaa tai muuta vastaavaa. Tiedosta oma asemasi ja oletuksesi ja huomioi ne toiminnassasi. Älä yleistä omaa kokemustasi muihin.


4. Kunnioitetaan jokaisen rajoja ja tilaa

Muistathan kunnioittaa muiden rajoja, tilaa ja yksityisyyttä. Annetaan jokaisen jakaa itsestään niin paljon tai niin vähän kun henkilö itse haluaa. Jokaisen saa olla sellainen kuin on. Älä koske toista kysymättä lupaa.

Käsittele arkoja aiheita sensitiivisesti. Muista, että ne voivat olla toisille henkilökohtaisia. Käytäthän tarvittaessa sisältövaroitusta.

Vain sinä voit tietää omat voimavarasi. Kiivaan keskustelun keskelläkin muista kuunnella omaa jaksamistasi ja jättäydy tarvittaessa keskustelusta.


5. Huomioiva keskusteluilmapiiri

Älä käytä hyökkääviä puheenvuoroja paikalla tai poissaolevia kohtaan. Väitellessäsi varo loukkaamasta ketään henkilönä. Pyri ymmärtämään toisia ja auta muita ymmärtämään sinua ja toisiaan. Pyydä anteeksi, jos olet loukannut tahallisesti tai tahattomasti muita.


6. Tukea ja apua saatavilla

Ilmoita moderaattorille tai turvallisemman tilan vastaavalle, jos tunnistat häiritsevää käytöstä. Jos kaipaat apua ja tukea, voit aina olla yhteydessä järjestäjätahoon.