Tänään 16.5. eduskunta käsittelee Suomen hakemista Naton jäseneksi. Vetoamme kansanedustajiin; huomioikaa päätöksen laajamittaiset seuraamukset. Päätöksentekijöiden on pystyttävä näkemään sotilaallisten liittoutumien ongelmalliset vaikutukset rauhan tavoitteluun ja inhimilliseen turvallisuuteen.
Feministisen turvallisuuspolitiikan keskiössä on inhimillinen turvallisuus. Jokaisella on oikeus elää ilman väkivaltaa tai sen uhkaa. Inhimillinen turvallisuus kattaa ihmisten perustarpeet, kuten ruoan, suojan, puhtaan veden ja terveydenhuollon. Inhimillisen turvallisuuspolitiikan keskiössä on maantieteellisen alueen sijaan ihminen.
Monet ihmiset elävät olosuhteissa, joita leimaavat väkivalta, epävarmuus, köyhyys, sairaudet, ympäristöongelmat ja luonnonkatastrofit. Aseelliset konfliktit ja luonnonkatastrofit vahvistavat toisiaan muodostaen turvallisuusuhkan niin koko ihmiskunnalle kuin muillekin lajeille.
Asevarustelu kiihdyttää ilmaston lämpenemistä entisestään. Ilmastonmuutos puolestaan vaikuttaa voimakkaimmin haavoittuvaisimpiin yhteisöihin ja ihmisiin: alkuperäiskansoihin, köyhiin, naisiin ja lapsiin. Ilmastopakolaisuus lisää osaltaan kilpailua resursseista, mikä johtaa aseellisiin konflikteihin, joihin varaudutaan asevarustelun avulla.
Tämä ihmiskunnan syöksykierre on katkaistava. Asevarustelun ja militarismin lisäksi Feministinen puolue tuomitsee nationalismin ja lyhytnäköisen, valtiorajojen suojaamiseen perustuvan politiikan. Muurien luoma turvallisuuden illuusio on lyhytikäinen. Muurien sijaan tarvitsemme siltoja. Ilmastonmuutoksen torjumisen ohella siltoja rakennetaan panostamalla diplomatiaan ja rauhanrakentamiseen, elintasokuilujen kaventamiseen sekä ihmisoikeuksien edistämiseen.
Emmehän halua Suomea, jossa vain vahvimmat saavat tahtonsa läpi. Miksi tämä menettelytapa tulisi hyväksyä kansainvälisessä yhteisöjen tai valtioiden välisessä kanssakäymisessä? Tilastojen mukaan asia on juuri päinvastainen: aseisiin ja väkivaltaan ulkopolitiikkansa pohjaavat valtiot tapaavat myös polkea omien kansalaistensa ihmisoikeuksia.
Ydinasepelote on väkivallalla uhkaamisen brutaalein muoto. Tämä aseilla uhkailu ei ole lopettanut sotia, vaan asettanut yhteisöt ja valtiot eriarvoisiin asemiin. Feministinen puolue sanoutuu irti tästä väkivaltaan, uhkailuun ja pelkoon perustuvasta toimintamallista. Ydinaseriisunta on ainoa kestävä ratkaisu.
Feministisen puolueen tavoitteena on maailma ilman aseita ja väkivaltaa. Utopiaa rakennetaan konkreettiseksi jokaisella päätöksellä. Jos ei nyt, milloin? Jos emme me, kuka sitten?
Näistä syistä kehotamme kansanedustajia äänestämään feminismin ja tulevaisuuden puolesta, militarismia ja Nato-jäsenyyttä vastaan. Rauhaa rakennetaan yhteistyön avulla, ei asein.