Katju Aro luopuu Feministisen puolueen puheenjohtajuudesta

Tiedote 23.6.2021

Feminististä puoluetta sen perustamisesta asti johtanut Katju Aro ei asetu ehdolle jatkokaudelle Feministisen puolueen puoluekokouksessa Turussa syyskuussa. Päätös on tehty jo vuosi sitten ja ollut puoluehallituksen tiedossa siitä asti. Aro kertoo päätökseen vaikuttaneen sekä halun tehdä tilaa uusille kasvoille että perhesyyt. Vaalitulos ei asiaa ratkaissut, mutta Aro kertoo, että olisi toivonut voivansa lopettaa tehtävänsä puolueen vaalivoittoon.

“Feministinen puolue on varmasti ollut elämäni tärkein projekti. On ollut kunnia johtaa puolueen kasvua ensimmäisestä orastavasta ideasta varteenotettavaksi vaikuttajaksi sen ensimmäisen viiden vuoden ajan. Olen saanut jättää jälkeni feminismin historiaan ja se on enemmän kuin olisin voinut toivoa”, Aro kertoo luopumispäätöksestä kertovassa blogikirjoituksessaan.


Vaikka puheenjohtajalla on puolueessa suuri rooli, Aro nostaa esiin, että Feministinen puolue on syntynyt satojen ihmisten yhteistyön tuloksena. Aro pitääkin puheenjohtajavaihdosta tärkeänä myös siksi, että puolueen ei ole hyvä henkilöityä yhteen ihmiseen. Päätöksen taustalla vaikuttavat myös henkilökohtaiset syyt.

“Viisi vuotta on pitkä aika johtaa puoluetta, jossa jokainen linjaus tehdään ensimmäistä kertaa ja jokainen rakenne luodaan tyhjästä. Se vaatii puheenjohtajalta roolia niin suunnannäyttäjänä kuin puolueen tärkeimpänä työntekijänä. Vastuu on ollut kunnia, mutta myös raskas kantaa. Tarvitsen nyt enemmän aikaa sekä muille töille että perheelleni”, Aro sanoo.

Aron johdolla Feministinen puolue teki läpimurron suomalaiseen politiikkaan heti ensimmäisissä vaaleissaan. Neljä vuotta Helsingin kaupunginvaltuustossa osoittivat, että puolueen politiikalla saadaan aikaan muutosta, joka tuntuu konkreettisesti ihmisten arjessa. Aron kausi kaupunginvaltuutettuna päättyy kesäkuun lopussa.

“Puolue on osaltaan liikuttanut suomalaista yhteiskuntaa feministisempään suuntaan. Feminismin valtavirtaistuminen ei kuitenkaan tarkoita, että puolueen ydinkysymykset yhdenvertaisuudesta, tasa-arvosta ja syrjimättömyydestä olisivat vielä todellisuutta ihmisten arjessa. Suurin osa feministisen politiikan aukikirjoitetuista tavoitteista on vielä toteutumatta”, Aro muistuttaa.

Puolue perustettiin kesäkuussa 2016, jolloin Katju Aro tuli valituksi yhdeksi Feministisen puolueen kolmesta puheenjohtajasta yhdessä Katriina Rosavaaran ja Warda Ahmedin kanssa. Puheenjohtajamalli tyrmättiin patentti- ja rekisterihallituksessa ja vuodesta 2017 Aro on ollut puolueen ainoa puheenjohtaja.

Feministisen puolueen uusi puheenjohtaja sekä puoluehallitus seuraavalle kaksivuotiskaudelle  valitaan 5.–6.9.2021 Turussa järjestettävässä puoluekokouksessa.

Lisätiedot ja kysymykset:

Puheenjohtaja Katju Aro, p. 045 133 6012, katju.aro@feministinenpuolue.fi
Pressikuvia Arosta täältä.

Feministinen puolue määrittelee politiikkansa periaatteiksi syrjimättömyyden, ihmisoikeudet ja inhimillisen turvallisuuden. Puolueella on yli tuhat jäsentä ja se toimii koko Suomessa.www.feministinenpuolue.fi.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *