Helsingin kaupungin talousarvioesitys leikkaa kipeimmin lapsilta, nuorilta ja heiltä, jotka tarvitsevat juuri nyt eniten tukea

Helsingin valtuustoryhmä

Feministinen puolue ei voi kannattaa Helsingin ensi vuoden talousarvioesitystä. Talousarvioehdotuksen puitteissa tehdään lukuisia kiristyksiä, minkä vuoksi kaupungin peruspalveluita ei voida parantaa eikä uusia palveluita juurikaan käynnistää. 

“Talousarvio kertoo kaupunkilaisille lupauksemme. Huolehdimmeko hauraimmista ja korjaammeko tarvittavat turvaverkot, jotta kukaan ei pääse putoamaan niiden läpi? Juuri nyt meillä ei ole varaa siihen, että yhdenkään ihmisen tilanne heikkenee nykyisestä”, sanoo Feministisen puolueen puheenjohtaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Katju Aro valtuuston talousarviopuheessaan. 

Koronakriisi sulki ihmisiä koteihinsa, minkä myötä lastensuojeluilmoitukset ja soitot lähdisuhdeväkivallan uhreille tarkoitetuille kriisipuhelimiin ovat kasvaneet. Päiväkodit, koulut, matalankynnyksen mielenterveyspalvelut ja sosiaalityö kannattelevat tällä hetkellä monia sellaisia, jotka eivät ilman näitä jaksaisi. 

“Jos on itse selvinnyt pandemiasta lähes kolhuitta, on liian helppoa unohtaa, että monet muut sinnittelevät jaksamisensa äärirajoilla. Tarvitsemme investointeja myös sosiaaliseen hyvinvointiin”, Aro sanoo.

Feministinen puolue olisi toivonut talousarvioon selkeitä palkankorotuksia naisenemmistöisille aloille. Henkilöstön rekrytointi ja pysyvyys päiväkodeissa sekä sosiaalityössä edellyttävät kilpailukykyistä palkkausta. 

“Paitsi, että palkankorotukset lisäisivät vetovoimaamme työnantajana, ne olisivat viesti koko Suomelle siitä, että pidämme tärkeänä lakisääteistä tehtäväämme edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa,” sanoo Aro.

Feministinen puolue on myös huolissaan kasvatukseen ja koulutukseen suunnitelluista kymmenien miljoonien leikkauksista. Niiden johdosta kotihoidontuen Helsinki-lisä poistetaan yli 1-vuotiailta, kerho- ja leikkipuistotoimintaa vähennetään, perusopetuksen ryhmäkoot kasvavat ja tuntimäärää pienenevät, koulujen aamutoiminta lopetetaan ja ammatillisen koulutuksen opetus vähenee. 

“Viimeisen kahdeksan kuukauden aikana olemme nähneet, kuinka pitkäkantoisia vaikutuksia koronapandemialla on erityisesti lapsiin. Monelle etäopetuksessa vietetty aika oli erittäin vaikeaa, ja ongelmat näkyvät nyt pitkinä jonoina oppilashuollossa ja nuorten mielenterveyspalveluissa. Kouluissa ja päiväkodeissa tarvitaan entistä enemmän tukea lasten yksilölliseen huomioimiseen”, sanoo Aro. 

Feministinen puolue kritisoi myös kulttuuriavustusten leikkauksia, jotka kohdistuvat juuri siihen alaan, joka on kärsinyt koronapandemiasta laajamittaisimmin. Helsinki ei ole riittävästi reagoinut kulttuurialan hätään, vaan leikkaukset näihin palveluihin syventävät ongelmaa entisestään.

Feministinen puolue tukee vasemmistoliiton esittämiä lisäyksiä, joilla varmistettaisiin, että kaupunki kykenee pitämään huolta kaikkien kaupunkilaisten hyvinvoinnista.

Feministinen puolue määrittelee politiikkansa periaatteiksi syrjimättömyyden, ihmisoikeudet ja inhimillisen turvallisuuden.Vuonna 2016 perustetulla puolueella on yksi kaupunginvaltuutettu Helsingissä. Puolueella on yli tuhat jäsentä ja se toimii koko Suomessa. www.feministinenpuolue.fi.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *