Feministinen puolue on tuttuun tapaan mukana vaaleissa. Tällä kertaa voit äänestää ehdokkaitamme Helsingissä Asukkaiden ääni -yhteislistalla ja Pirkanmaalla EOP:n listalla.
Ehdokkaitamme voit tukea rahallisesti siirtämällä haluamasi summan Feministisen puolueen tilille FI2379977993959647
Kirjoita viestikenttään “vaalit 2025” sekä ehdokkaan nimi, jos haluat tukea tiettyä ehdokasta.
Kunta- ja aluevaalit 13.4.2025. Äänestä feministit valtuustoihin!
Vaaliohjelmamme löytyy sivun alalaidasta.
Pirkanmaa: ehdokkaamme EOP:n listalla

Kati-Maija Kallioniemi / 2308
Rakastan eläimiä, olen syntynyt keskellä niitä kahden maatilan keskelle.
Lähdin aluevaaleihin ehdokkaaksi, koska haen vammaisille parempaa ja tasavertaisempaa elämää. Haluan puhua heikommassa asemassa olevien henkilöiden huomisen puolesta.
Tasa-arvoinen, kunnioittava ja oikeudenmukainen kohtelu kuuluu kaikille lajista riippumatta.
Helsinki: ehdokkaamme Asukkaiden ääni -yhteislistalla

Lauri Alhojärvi / 958
Feministisen puolueen puheenjohtaja lastenhoitaja, muusikko
Vasemman laidan kulkija ympäristön ja ihmisyyden asialla
Puolustan niitä, joiden ääntä ei politiikassa haluta kuulla: lapsia, nuoria, vähemmistöjä, maahanmuuttajia, mielenterveys- ja päihdeongelmaisia, vammaisia, köyhiä, syrjäytyneitä ja itähelsinkiläisiä.
Haluan, että jokainen voi elää turvassa ja onnellisena. Asukkaiden perustarpeista on huolehdittava: asumisen hintaa on laskettava ja palveluita parannettava. Tykkään myös luonnosta ja kulttuurista.

Irene Auer / 959
luokanopettaja
Lasten, luonnon ja lähipalveluiden puolella
Yhdenvertaisuus, kestävä elämäntapa, ihmisoikeudet, rauha ja solidaarisuus ovat keskeisiä arvojani ja inhimillisen tulevaisuuden sekä elinkelpoisen planeetan kannalta välttämättömiä.
Helsingissä päätöksentekoa on kehitettävä demokraattisemmaksi. Peruspalvelut on tuotettava laadukkaina ja saavutettavina. On lisättävä koulujen määrärahoja ja turvattava oppimisen tuen sekä oppilashuollon resurssit.
Lähiluontoalueet on säilytettävä. On otettava suunta kohti maksutonta joukkoliikennettä.

Eeva Houtbeckers / 965
tutkija, kauppatieteiden tohtori
Ekofeminististä politiikkaa Helsinkiin
Haluan edistää ekososiaalisesti kestävää elämää – heikoimmassa asemassa olevia unohtamatta. Helsinkiin yhteisökeittiöitä, sujuvaa pyöräilyä, maksuttomia tiloja kansalaistoiminnalle ja innostavaa koulutusta.
Toimin työn ja talouden tutkijana ja osallistun erilaisten kansalaisliikkeiden toimintaan.

Laura Pukarinen / 971
tradenomi
Tasa-arvo ei ole mielipide – se on perusoikeus!
Olen 50-vuotias syntyperäinen helsinkiläinen. Asustelen Koskelassa jälkikasvuni ja rescue-kissamme kanssa. Vanhemmuuttani voi kuvata sanoilla totaaliyksinhuoltaja ja vuoroviikkovanhempi. Koulutukseltani olen tradenomi. Sairastan nivelreumaa ja selkäsairautta, enkä ole tällä hetkellä palkkatöissä.
Olen kuulunut Feministiseen puolueeseen vuodesta 2017, ja toiminut sekä Helsingin piirijärjestön että puolueen hallituksessa. Olen myös puolueen talousvastaava. Arkeni on melko aktiivista, vaikkakin riippuvaista vaihtelevasta terveydestäni.
Lähellä sydäntäni on osatyökykyisten oikeudet ja ilmaston lämpenemisen pysäyttäminen. Heka-asukkaana olen kiinnostunut myös yhtiön kehittämisestä asukasystävällisempään suuntaan.

Mili Tölkkö / 978
koulutussuunnittelija
Hellää hoivaa Helsinkiin!
Olen kommunisti Kontulasta. Puuhastelen aktivismin parissa, teen töitä elääkseni ja yritän pysyä pehmeänä. Aktivismissa kiinnostaa erityisesti se, kuinka kansalaisvaikuttaminen voisi olla saavutettavaa yhä useammalle.
Vaaliteemani ovat:
1) Vähemmän palkkatyötä, enemmän hoivaa!
2) Keskittäminen on kapitalismia, hajauttaminen tulevaisuutta.
3) Kyllä kasvisruoalle, ei Israelissa valmistetuille tuotteille!

Numerot 956–983
Asukkaiden ääni on ainutlaatuinen sitoutumattomien aktiivien ja kolmen puolueen yhteenliittymä. Feministisen puolueen lisäksi mukana ovat SKP ja EOP. Tutustu vaaliohjelmaan ja kaikkiin ehdokkaisiin asukkaidenaani.fi.
Vaihtoehtomme uusliberalismille: hoivaperustainen talousmalli
Hallituksen kurjistamispolitiikka on kohdistunut erityisen voimakkaasti jo valmiiksi heikommassa asemassa oleviin: köyhiin, vammaisiin, terveysongelmista kärsiviin, maahanmuuttajiin, vähemmistöihin ja naisiin.
Kunnissa ja hyvinvointialueilla on mahdollisuus korjata oikeistopolitiikan tuhoja. Me feministit haluamme nostaa ihmisoikeudet päätöksenteon keskiöön. Tämä vaatii radikaalia muutosta talousajattelussa: talous on asetettava palvelemaan ihmisen ja luonnon hyvinvointia. Meillä on ratkaisu: hoivaperustainen talousmalli.
Hoivaperustainen talousjattelu korostaa hoivan ja elämän ylläpitämisen keskeistä roolia taloudessa. Tämä lähestymistapa haastaa uusliberalistisen taloustieteen, joka asettaa talousjärjestelmän kesiöön kasvun ja markkinat. Hoivaperustaisessa talousjattelussa talous valjastetaan palvelemaan ihmisen ja ympäristön tarpeita.
Hoivaperustaisessa talousmallissa on neljä perusperiaatetta:
Hoivatyö, kuten lasten kasvatus, vanhusten hoiva, terveydenhuolto ja kotityöt, nähdään talouden perustana, ei vain sen sivutuotteena. Tämä työ mahdollistaa muun taloudellisen toiminnan, mutta sitä ei huomioida tarpeeksi taloudellisissa mittareissa, kuten BKT:ssä.
Talouden tulee toimia planeetan ekologisten rajojen puitteissa priorisoiden elämän ylläpitämistä jatkuvan kasvun ja kulutuksen sijaan.
Hoivatyö on sukupuolittunutta ja aliarvostettua. Intersektionaalinen feminismi tunnistaa myös rodullistettujen ihmisten korostuneen roolin hoivatyön tekijöinä. Hoivaperustainen talousajattelu pyrkii tuomaan näkyväksi hoivan todellisen arvon sekä tasaamaan vastuuta hoivasta sukupuolten välillä.
Talousjattelun laajentamisen lisäksi täytyy laajentaa myös taloudellisee päätöksentekoon osallistumista. Hoivaperustainen talous edellyttää yhteisöllisyyttä, osallisuutta ja paikallista päätöksentekoa.
Näitä perusperiaatteita edistetään muun muassa seuraavin toimenpitein:
Hoivan roolin tunnustaminen tarkoittaa hoivatyöntekijöiden palkkojen ja työolojen parantamista sekä mittavia investointeja julksiiin hoivapalveluihin, kuten terveydenhuoltoon, vanhustenhoitoon ja koulutukseen.
Jotta yhteisöjen tarpeet tulisivat huomioiduiksi, on myös päätöksenteko ulotettava niiden tasalle. Tarvitsemme keskustelevaa lähidemokratiaa ja aidosti vaikuttavaa osallistuvaa budjetointia.
Tuetaan joustavia työjärjestelyjä ja jaetaan perhevapaita tasapuolisesti sukupuolten välillä.
Panostetaan ilmastonmuutoksen torjumiseen, biodiversiteetin säilyttämiseen ja ympäristönsuojeluun.
Lue lisää: https://www.feministinenpuolue.fi/hoiva-kapitalismin-keskiossa/
1. Hoivaperustainen talous
Hoivaperustainen talousjattelu korostaa hoivan ja elämän ylläpitämisen keskeistä roolia taloudessa. Tämä lähestymistapa haastaa uusliberalistisen taloustieteen, joka asettaa talousjärjestelmän keskiöön kasvun ja markkinat.
Hoivaperustaisessa talousjattelussa talous valjastetaan palvelemaan ihmisen ja ympäristön tarpeita.
2. Perusperiaatteet
Hoivaperustaisen talousajattelun neljä perusperiaatetta:
3. Toimenpiteet
Hoivaperustaista taloutta edistetään mm. seuraavilla toimilla: