YK:n ihmisoikeusneuvoston yleismaailmallinen määräaikaistarkastelu (UPR) käydään Genevessä jokaisen jäsenmaan kohdalla neljän ja puolen vuoden välein. Vertaisarviointiprosessissa muut jäsenmaat tutustuvat käsittelyssä olevan valtion ihmisoikeustilanteeseen ja voivat halutessaan antaa kehitysehdotuksia. Suomi sai vasta pidetyssä kokouksessa 246 suositusta. Edellisellä kerralla, vuonna 2017, suosituksia annettiin 156. Jäsenmaiden huoli Suomen ihmisoikeustilanteesta on siis vain kasvanut Marinin hallituksen kaudella.
Hallitus ei ole tälläkään kaudellaan puuttunut esille tulleisiin epäkohtiin, joihin ihmisoikeusneuvosto on myös aiemmin kiinnittänyt huomiota. Naisiin kohdistuvassa väkivallassa ja rasismissa Suomi on edelleen Euroopan terävintä kärkeä. Moitteita Suomi sai yhä myös liian matalasta sosiaaliturvasta sekä siviilipalveluksen rangaistuksenomaisesta kestosta. Lisäksi huolta kannettiin mm. saamelaisten ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista.
Kaikki nämä ihmisoikeusongelmat ovat olleet Marinin hallituksen tiedossa sen aloittamisesta lähtien. Feministinen puolue on huolissaan nykyisestä politiikan tilasta. Johtavatko päätökset todella kestävään yhteiskuntaan pitkällä sekä lyhyellä aikavälillä? Globaalit kriisit vaativat sellaista ilmasto-, talous- ja turvallisuuspolitiikkaa, joilla hidastetaan ilmaston lämpenemistä, huolehditaan yksilöistä ja vahvistetaan yhdenvertaisuutta. Siksi eduskuntaan tarvitaan puolue, jolle ihmisoikeudet eivät ole kauppatavaraa vaan politiikan tekemisen lähtökohta.
Lähde feministisen puolueen eduskuntavaaliehdokkaaksi, tai tule tekemään kampanjaa osaamisesi ja ehtimisesi puitteissa!
YK:n jäsenvaltioiden arviot kokonaisuudessaan löydät UPR:n nettisivuilta.