Feministinen puolue tuomitsee täysin Venäjän sotilaallisen hyökkäyksen Ukrainaan

Jokainen sodittu päivä on liikaa. Feministinen puolue tuomitsee täysin Venäjän sotilaallisen hyökkäyksen Ukrainaan. Putin on saatettava vastuuseen sotarikoksistaan. 

Venäjän laajamittainen hyökkäys Ukrainaan on tappanut siviilejä sekä Ukrainan ja Venäjän sotilaita. Ukrainaa uhkaa valtava humanitäärinen katastrofi. Hyökkäys kasvattaa sodan pelkoa myös Ukrainan ulkopuolella. 

Inhimillisen turvallisuuden takaamiseksi on tehtävä kunnianhimoista työtä. Sotiminen ei aiheuta uhkaa ainoastaan siellä, missä hyökätään. Myös sodan aiheuttama pakolaisuus ja taisteluun pakotetut ihmiset kärsivät. YK:lla on tärkeä rooli sodan lopettamisessa, sillä YK:lla on vaikutusmahdollisuuksia mm. tuoda rauhanturvaajia Ukrainaan. Talouspakotteet tai ilmatilan käytön rajaaminen riittävät vain jossain määrin häiritsemään tilannetta ilman aseellista sotimista, mutta niiden haitat kohdistuvat myös tavallisiin kansalaisiin.

Venäläiset vastustavat ennennäkemättömän paljon Putinin toimia ja tätä kansanliikettä on tuettava. Venäjän sisältä tulevan vastarinnan lisäksi paineen on tultava ulkoa. Tässä oikean tiedon saanti ja levitys on keskeisessä roolissa.

Se, mistä saamme informaatiota, vaikuttaa käsitykseemme sodasta. Luotettavia tiedonlähteitä on vain rajallinen määrä ja on etuoikeus tunnistaa valheellinen propaganda. On muistettava, että kansalaiset eivät ole vastuussa autoritäärisen valtionjohdon päätöksistä, teoista ja propagandasta. Emme voi antaa rasismille sijaa sen perusteella, mitä pieni eliitti tekee.

Sota rikkoo aina ihmisoikeuksia. Yhteiskunnan epätasa-arvoiset rakenteet korostuvat usein konfliktien aikana ja heikommassa asemassa olevien rooli heikkenee entisestään.  Me voimme Suomessa tehdä yhteistyötä inhimillisen turvallisuuden takaamiseksi. Tarjotaan humanitaarista apua, otetaan pakolaisia vastaan niin Venäjältä kuin Ukrainasta ja kohdataan yksilöt ilman rasistisia oletuksia.

Sodan loppuminen on ehto sille, että globaali ja kansallinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka voi keskittyä muihin vakaviin uhkiin: valtioiden ihmisoikeuksien rikkomiseen sekä ilmastokriisiin. Militaristiset ratkaisut eivät lopulta kannattele rauhaa muuten kuin pelolla. Ihmishenkiä tai maapalloa ei turvata aseistamalla pakon edessä siviilejä ja tuhlaamalla luonnonvaroja sotimiseen.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *