Loppu naisiin kohdistuvalle väkivallalle

Tänään perjantaina 25.11. on kansainvälinen naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä. Naisiin kohdistuva väkivalta ja laajemmin sukupuolistunut väkivalta on yksi Suomen vakavimpia turvallisuusuhkia ja se tulisi tunnustaa sellaiseksi myös poliittisessa päätöksenteossa.

Naisiin kohdistuva väkivalta koskettaa suoraan ja välillisesti miljoonia suomalaisia. Se aiheuttaa kivun ja pelon lisäksi pitkäkestoisia haittoja, kuten sairauspoissaoloja ja mielenterveysongelmia. Euroopan tasa-arvoinstituutin mukaan naisiin kohdistuvan väkivallan seuraukset maksavat Suomelle joka vuosi kaksi miljardia euroa. Väkivallan ennaltaehkäisyyn käytetään vain murto-osa tästä.

Valtiolla ja kunnilla on velvollisuus ohjata nykyistä huomattavasti enemmän rahaa sekä väkivallan ehkäisyyn että parempien palvelujen järjestämiseen kaikille väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille. Tukea pitää tarjota jo ennen tilanteiden kärjistymistä ja avun on oltava saavutettavaa kaikille. Vammaiset naiset, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt, maahanmuuttajanaiset ja paperittomat naiset ovat muitakin suuremmassa vaarassa joutua väkivallan uhreiksi.

Pelkästään viime vuonna Suomessa jäi vähintään 1 200 ihmistä ilman turvakotipaikkaa. Matalan kynnyksen palvelupisteitä on koko maassa vain muutama. Tämä on inhimillisesti kestämätöntä. Tarvitsemme kiireellisesti kattavan, valtakunnallisen turvakotiverkoston ja matalan kynnyksen palvelupisteitä, joihin kuka tahansa voi tulla käymään nimettömänä ja ilman ajanvarausta. Mikään vähempi ei riitä.

On aika laittaa piste naisiin kohdistuvan väkivallan hiljaiselle hyväksymiselle ja saattaa Suomea velvoittava Istanbulin sopimus viimeinkin myös käytäntöön. Mitä sinä voit tehdä? Vaadi tänään lisää rahaa naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiseen työhön ja erityisesti matalan kynnyksen palveluille tunnuksella #valoaeivakivaltaa. Osoita viestisi hallitukselle, joka syksyn budjettiriihessä jätti tarvittavat lisäykset tekemättä.

Katju Aro