Feministinen puolue vaati muutosta Suomen ihmisoikeuspolitiikkaan

Kuva: Heli Sorjonen

Kuva: Heli Sorjonen

Feministinen puolue vaati Suomen ihmisoikeuspolitiikan linjan muuttamista rasismin vastaisen päivän tempauksessaan Hakaniemen Pitkälläsillalla.

20-metrinen banderolli julisti “Siltoja ei muureja” Hakaniemen Pitkälläsillalla, kun Feministinen puolue vaati muutosta Suomen ihmisoikeuspolitiikkaan kansainvälisenä rasismin vastaisena päivänä. Pitkäsilta on ollut Helsingissä jakautuneen kansakunnan symboli, joka on konkreettisesti jakanut kaupunkilaiset rikkaisiin ja köyhiin, punaisiin ja valkoisiin sekä sisällissodan eri puolille. Tämä jako on määritellyt kaupunkia vielä 1990-luvulle asti. Viime vuosina vastaavanlaisia raja-aitoja on rakennettu ihmisten välille esimerkiksi, ihonvärin, alkuperän ja kansalaisuuden perusteella.

“Suomi ei ole menossa ihmisoikeuskehityksessä eteenpäin vaan se on ottamassa askelia taaksepäin. Rasismin, nationalismin ja oikeistopopulismin nousu eri puolilla Eurooppaa heikentää vakavasti monien turvallisuuden tunnetta ja on johtanut EU:n jäsenmaissa ihmisoikeuskielteiseen kehitykseen”, puolueen puheenjohtaja Katju Aro sanoo.

Eduskuntavaaleihin osallistuvan Feministisen puolueen vaaliohjelma 100 aloitetta yhdenvertaisuudesta sisältää aloitteita, joilla puolue haluaa tehdä lopun rasismista. Aloitteilla esimerkiksi puututtaisiin viharikoksiin ja järjestäytyneeseen rasismiin, helpotettaisiin turvapaikan hakemista Suomesta ja löyhennettäisiin Suomen maahanmuuttopolitikkaa.

”Nykyinen siirtolaispolitiikka vahvistaa jakoa meidän ja muiden välillä. Se tarjoaa kasvualustan inhimilliselle kärsimykselle ja rasismille. Tähän on tultava muutos”, Aro sanoo.

Ohjelmassa esitetään myös aloitteita vihapuheen lopettamiseksi ja vihasymbolien käytön kieltämiseksi lailla. Lisäksi puututaan etniseen profilointiin ja muuhun rakenteelliseen rasismiin, jota tuotetaan yhteiskunnallisten käytäntöjen ja lainsäädännön kautta sekä ehkäistään syrjintää ottamalla käyttöön nimetön työnhaku kunnissa, maakunnissa ja valtionhallinnossa.

Feministisen puolueen politiikan perustana ovat syrjimättömyys, ihmisoikeudet ja inhimillinen turvallisuus. Vuonna 2016 perustettu puolue sai vuoden 2017 kuntavaaleissa yhden valtuustopaikan ja pyrkii nyt eduskuntaan ensimmäistä kertaa.  www.feministinenpuolue.fi.

Veera Nurmenniemi