Feministinen puolue jäi tavoitteestaan: työ yhdenvertaisen Suomen rakentamiseksi jatkuu

Feministinen puolue jäi ensimmäisissä eduskuntavaaleissaan vielä ilman kansanedustajan paikkaa. Puolue on kuitenkin nyt kasvanut valtakunnalliseksi puolueeksi ja suuntaa seuraavaksi kohti Europarlamenttivaaleja.

Vasta 2016 perustettu Feministinen puolue tavoitteli ensimmäisissä eduskuntavaaleissaan yhtä kansanedustajan paikkaa. Vaaliennusteissa kansanedustajan paikkaa povattiin Feministisen puolueen puheenjohtaja Katju Arolle, joka oli ehdolla Helsingin vaalipiirissä. Läpimenoa tavoiteltiin Helsingissä vaaliliitossa kolmen muun puolueen kanssa.

“Lähdimme vaaliliittoon, koska tavoittelimme kansanedustajan paikkaa tosissamme. Eduskuntavaalien äänikynnys on uusille puolueille erittäin korkea. Kuntavaalien tulosten perusteella arvioimme, että meillä oli erittäin hyvä mahdollisuus ottaa vaaliliiton ensimmäinen paikka. Tämä ei nyt hyvästä kampanjasta huolimatta onnistunut”, Aro sanoo.

Ensikertalaiseksi Feministinen puolue pärjäsi vaaleissa hyvin. Puolue sai Helsingissä yhteensä 3312 ääntä, joista Aro sai 2399. Helsingin Sanomien teettämässä kyselyssä Aro valittiin myös Helsingin vaalipiirin 20 suosituimman ehdokkaan joukkoon, ainoana eduskunnan ulkopuolisen puolueen ehdokkaana. Puolueella oli ehdokkaita kaikissa vaalipiireissä, ja se sai yhteensä 6 669 ääntä koko Suomessa.

“Kiitän kaikkia tukijoitamme, jotka luottivat meihin ja antoivat äänensä ihmisoikeuksien ja syrjimättömyyden puolesta. Juuri nyt tarvitsemme vahvaa feminististä ihmisoikeuspolitiikkaa enemmän kuin koskaan. Suomen tulevaisuuden suunnan tulee olla ihmisoikeuksien puolella, eikä rasistiselle oikeistopopulismille tule antaa tilaa päätöksenteossa”, Aro sanoo.

Vaikka Feministinen puolue ei saanut vielä paikkaa eduskunnassa, työ yhdenvertaisen ja syrjimättömän Suomen rakentamiseksi jatkuu. Kahdessa vuodessa puolue on kasvanut varteenotettavaksi valtakunnalliseksi puolueeksi, jolla on lähes tuhat jäsentä. Puolueen kunnianhimoisessa vaaliohjelmassa esitettiin sata aloitetta yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Puolue jatkaa vaikuttamistyötään voimistuvana kansanliikkeenä ja vaatii myös muita puolueita tekemään parempaa ihmisoikeuspolitiikkaa.

Toukokuussa Feministinen puolue suuntaa Europarlamenttivaaleihin. Sen ruotsalaisella sisarpuolueella (Feministiskt Initiativ) on jo edustaja Euroopan parlamentissa.

Feministisen puolueen politiikan perustana ovat syrjimättömyys, ihmisoikeudet ja inhimillinen turvallisuus. Vuonna 2016 perustetulla puolueella on yksi kaupunginvaltuutettu Helsingissä. www.feministinenpuolue.fi.

Veera Nurmenniemi