Perheenyhdistämistä helpotettava

Tänään 20.6. on maailman pakolaispäivä. Se muistuttaa meitä valtioiden velvollisuudesta suojella ihmisiä, jotka ovat jättäneet taakseen kaiken paremman elämän toivossa. Erityisen ajankohtainen päivä on nyt, kun maailmassa on pakolaisia enemmän kuin koskaan.

Suomessa päivää leimaavat eduskunnassa huomenna tiistaina käsiteltävät ulkomaalaislakiin kuuluvat säädökset perheenyhdistämisestä ja turvapaikkaa hakevien oikeusturvasta (HE 43/2016 vp ja HE 32/2016 vp). Lait määrittelevät sen, millä ehdoin ihmisten oikeus suojaan Suomessa toteutuu, sekä sen, saavatko he vielä mahdollisuuden elää yhdessä perheensä kanssa.

Perheenyhdistämistä koskeva laki koskee kaikkia vanhempia, joiden lapset ovat yhä konfliktialueilla. Se koskee myös lapsia, jotka ovat päässeet itse turvaan, mutta joutuneet eroon vanhemmistaan. Pakolaisuus on hajottanut perheitä. He ovat joutuneet tekemään mahdottomalta tuntuvia valintoja siitä, kuka turvaa pystyy hakemaan. Pakenemaan joutuneiden toiveiden ja pelon aiheena on ollut se, selviääkö myös perhe hengissä perille.

Hallituksen esitys perustuu tulorajoihin, joita ei pysty saavuttamaan edes suurin osa suomalaisista, saati sitten alaikäinen perheenyhdistäjä tai vasta kotoutumassa oleva perheenkokoaja. Tiukennukset tekisivät perheenyhdistämisestä käytännössä mahdotonta. Perheenyhdistämisessä on kyse aikuisten ja lasten oikeudesta turvaan ja perhe-elämään. Oikeuden rajoittaminen riistäisi pahimmassa tapauksessa ihmiseltä oikeuden elämään.

Feministinen puolue kehottaa kaikkia feminististä politiikkaa ajavia kansanedustajia osoittamaan kansalaisrohkeutta ja äänestämään asiassa omantuntonsa mukaan, tarvittaessa puolueen yleistä linjaa vastaan.

Feministinen siirtolaisuuspolitiikka ei vastaa ihmisten hätään sulkemalla rajoja. Feministinen siirtolaisuuspolitiikka kantaa vastuuta tarjoamalla laillisia reittejä, suojaa, huolenpitoa ja tulevaisuudenuskoa kodeistaan pakenemaan joutuneille ihmisille. Se helpottaa perheenyhdistämistä, vahvistaa oikeusturvaa turvapaikkaprosessissa eikä kohtele paperittomia oikeudettomina. Se poistaa viisumivaatimukset ja nostaa pakolaiskiintiötä. Feministinen siirtolaisuuspolitiikka taistelee ihmisoikeuksien puolesta myös aikoina, jolloin niitä haastetaan kaikkein eniten.

Feministinen puolue vetoaa nyt kaikkiin eduskuntapuolueisiin ja kansanedustajiin, että he äänestäisivät kysymyksessä feministisesti ja omantuntonsa mukaisesti. Kehotamme eduskuntaa hylkäämään hallituksen esityksen.

KannanototKatju Aro