Syksy käynnistyy Gudrun Schymanin vierailulla

Feministinen puolue starttaa poliittisen toimintansa kaikille avoimella kansanjuhlalla 20. elokuuta Helsingissä. Puolue esittää tilaisuudessa ensimmäiset aloitteensa pian valmistuvasta poliittisesta ohjelmastaan. Juhlan pääpuhuja on Ruotsin feministisen puolueen puheenjohtaja Gudrun Schyman.

”Feminististä politiikkaa tarvitaan nyt kaikkialla. Yhteiskunta on jakautunut. Perinteisen vasen–oikea -akselin sijaan poliittista kamppailua käydään nyt feministisen ja kansallismielisen ajattelun välillä”, Gudrun Schyman sanoo.

Feministinen puolue on osa laajempaa feminististä liikettä, joka pyrkii omaksi puolueperheekseen poliittisella kentällä. Feministisiä puolueita toimii jo Ruotsissa, Norjassa ja Englannissa. Puolueille on yhteistä asettuminen tasa-arvo- ja syrjimättömyyspolitiikan puolustajiksi aikana, jolloin ihmisoikeuksia vastaan hyökätään ankarasti ja perinteiset puolueet palaavat vanhoihin, patriarkaalisiin ajattelumalleihin.

Leikkauspolitiikka on heikentänyt erityisesti naisten, siirtolaisten ja vammaisten asemaa koko EU:ssa. Suomessa yhdenvertaisuutta edistävät lait ovat jääneet pöydälle yksi toisensa jälkeen. Rasismi on lisääntynyt ja rajoja suljetaan apua tarvitsevien edestä.

”Eurooppa on kääntynyt sisäänpäin. Me katsomme tulevaisuuteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, joka on aidosti tasa-arvoinen”, sanoo Katju Aro, yksi puolueen puheenjohtajista.

”Sama ihminen voi tulla syrjityksi monella eri perusteella esimerkiksi alkuperänsä, etnisyytensä tai seksuaalisuutensa vuoksi. Haluamme purkaa syrjintää, joka piilee yhteiskunnan rakenteissa”, puheenjohtaja Katriina Rosavaara sanoo.

Poliittisessa ohjelmassaan Feministinen puolue ajaa ilmaista päivähoitoa, jaettua hoivavastuuta, palkkaerojen purkamista ja korotuksia naisten pieniin eläkkeisiin, jotka ovat seurausta vuosien hoivatyöstä kotona. Puolue ajaa ihmisoikeusmyönteistä lainsäädäntöä, anonyymiä työnhakua ja esteetöntä elämistä. Se haluaa tarjota laillisia reittejä ja suojaa kodeistaan pakenemaan joutuneille ihmisille. Puolue haluaa myös helpottaa perheenyhdistämistä ja vahvistaa turvapaikanhakijoiden ja paperittomien oikeusturvaa.

”Emme vastaa ihmisten hätään sulkemalla rajoja. Esitämme inhimillisiä ja kestäviä poliittisia ratkaisuja pelon retoriikan sijaan”, sanoo Warda Ahmed, yksi puolueen puheenjohtajista.

Kansanjuhlassa puolueen tavoitteista keskustellaan eri feminististen vaikuttajien ja asiantuntijoiden kanssa. Feministinen puolue tähtää kevään kuntavaaleihin ja sen poliittinen ohjelma julkaistaan syksyn aikana.

MedialleKatju Aro